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SUBJECT: Dwelling unit separation and draftstopping
Section 708.4 — 2007 & 2002 KBC
Section 711.4 — 1997 KBC

QUESTION: #1. Is it the intent of the KBC to require the dwelling unit
separation walls enclosing upper floor dwelling units to be
continuous to the roof deck above?

#2. If the answer to Question #1 is no. are there any
approved alternatives when the roof/ceiling assembly is not
a fire rated assembly?

#3. When the fire rated dwelling separation walls terminate
at the fire rated assembly, as specified in Section 708.4, is
draftstopping required in concealed spaces?

ANSWER: #1. No.
#2 Yes.
#3 Yes.

COMMENTARY:  #1 Section 708.4 requires dwelling unit separation walls to
extend from the top of the fire rated floor/ceiling assembly
below to the fire resistance rated floor/ceiling or roof/ceiling
assembly above.

In the case of a sloped roof truss system, tested design
assemblies may not exist, therefore, the separation walls
may terminate at the underside of any ceiling membrane
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having a finish rating of not less than sixty (60) minutes.
NOTE: A minimum two layers of 5/8 inch Type X Gypsum
Board is required for a sixty (60) minute finish rating.
Installation of the ceiling shall be in accordance with the
design assembly from UL, GA, FM or other nationally
recognized fire resistance design manual.

#2. The dwelling unit separation walls may be continuous to
the underside of the roof deck.

#3. Draftstopping is still required in accordance with Section
717.4.2, Exception 5.

For floor/ceiling assemblies where suspended ceilings are
used or the assembly uses open web floor trusses, buildings
of occupancy classification R-1, R-2, R-3 and R-4 shall be
provided with draft stopping in line with tenant separation
walls when the walls do not extend to the floor sheathing
above. (Section 717.3.2)

The attic spaces for buildings in occupancy classification R,
the draft stopping shall be above and in line with the dwelling
or sleeping unit separation wall when not extending to the
roof sheathing above. (Section 717.4.2)
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